U trendu

Zakon o platama u Skupštini do kraja naredne nedelje

Poslodavci i sindikati dogovorili su se danas, na sednici Socijalo-ekonomskog saveta, oko nove verzije nacrta zakona o platama zaposlenih u javnoj upravi, a taj zakon bi u skupštinsku proceduru trebalo da udje do kraja naredne nedelje, kazala je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da se zakon odnosi na 500.000 zaposlenih, ali ne i na javna preduzeća i da je poenta da se konačno „demistifikuju zarade“.

Udovički je kazala da će lokalne samouprave morati da odgovaraju za svoje budžete i definišu osnovice zarada koje su u njihovoj nadležnosti i da će od sada topli obrok i regres biti prikazivani kao posebne stavke, a da će njihov iznos biti „u skladu sa mogućnostima Vlade“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da novim zakonom plate neće biti smanjene nikome i da „nijedno pravo nije umanjeno“.

Sindikalisti su na konferenciji izrazili zadovoljstvom novim rešenjima u nacrtu zakona.

Predsednik Sindikata javne uprave Zoran Savić kazao je da je zakon znatno popravljen i da je u interesu zaposlenih, jer je posle 15 godina data mogućnost da se ostvaruju naknade za regres i topli obrok, da će plate i dalje moći da se uredjuju kolektivnim ugovorom, da će one moći da budu smanjene samo u izuzetnim okolnostima i da računanje minulog rada ostaje nepromenjeno.

Ministri su pojasnili da je zakon o platama krovni zakon, a da će podzakonska akta i specijalni zakoni biti najverovatnije usvojeni do kraja godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar