Zakon pripreman u dogovoru s poljoprivrednicima?

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu radjen u dogovoru i konsultacijama sa udruženjima poljoprivrednika i da ona ne zna razlog zbog čega oni protestuju.

Ministarka je novinarima na otvaranju Sajma etno hrane i pića kazala da je spremna da ponovo razgovara sa svima koji imaju neke zamerke na taj predlog, ali je naglasila da niko nije tražio razgovor sa njom.

“Ja ne znam zašto poljoprivrednici protestuju, mi smo zajedno radili na pripremi ovog zakona. Primiću sve koji žele da razgovaraju sa mnom, sve asocijacije sa kojima sam celo leto razgovarala i sa kojima sam tražila zakonsko rešenje koje bi bilo u interesu svih. Oni odlično znaju da smo razgovarali celo leto i da sam uvek dostupna. Nema razloga da budu zabrinuti, ja ću ih primiti kad god zažele”, kazala je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je naglasila da je najveći problem što poljoprivrednici nisu jedinstveni, jer jedne ideje i predloge iznose stočari, druge ratari, treće mali poljoprivrednici, četvrte veliki, a svoje ideje imaju i poljoprivrednici sa juga i sa severa.

“Ja želim da razgovaram sa svima koji imaju konstruktivne predloge i rešenja, ali nisam spremna da razgovaram na političkom nivou u smislu da se ospori sve ono što se dobro i pozitivno uradi, zarad jeftinih političkih poena. Na tom nivou ne želim da razgovaram, ali u smislu da unapredimo i uvećamo poljoprivrednu proizvodnju i pomognemo proizvodjačima spremna sam da razgovaram sa svima”, kazala je ona.

Prema njenim rečim, konačnu odluku o zakonu o poljoprivrednom zemljištu daće poslanici Skupštine Srbije koji su predstavnici naroda.

Ona je navela da u Srbiji postoje velike površine državnog zemljišta koje se ne koriste i da do sada zakon nije imao dovoljno snažne mehanizme da to kažnjava, dok će se ovim zakonom to promeniti jer se uvode kazne obustave transfera novca lokalnim samoupravama koje ne pripreme godišnje planove za izdavanje državne zemlje u zakup.

Kažnjavaće se, kako je dodala, i uzurpatori, a vodiće se računa da se suzbije i korupcija izmedju lokalnih moćnika i povlašćenih pojedinaca.

(Beta)

Ostavite komentar