U trendu

Zapadni Balkan ponovo u fokusu čeških privrednika

Zapadni Balkan dospeo je ponovo u žižu interesovanja čeških preduzeća koja planiraju ekspanziju u inostranstvo, pre svega u Sloveniji i Srbiji, pokazala je anketa češkog privrednog dnevnika Hospodaržske novini.

Vodeći češki savetnici za prodaju i kupovinu preduzeća složno su ocenili u anketi da planovi čeških preduzeća za takvu ekspanziju na strana tržišta i interesovanje nikada nije bilo veće a da su za češke privrednike najatraktivnije Slovenija i Srbija.

„Medju češkim investitorima interesovanje vlada pre svega za Sloveniju i Srbiju gde je relativno veliki investicioni potencijal. Medjutim, pravno okruženje je tamo priično nepregledno i teško je prodreti u to“, kazao je u anketi advokat Jaroslav Havel.

Po oceni šefa finansiranja akvizicija u Erste Korporejt Benking, Martina Viliša na Balkanu se u narednim godinama očekuje ubrzani razvoj infrastrukture i rast kupovne moći a češka preduzeća tu imaju veće šanse da se nametnu nego na Zapadu, s tim da su na Zapadnom Balkanu atraktivnije i cene akvizicija.

Češki privrednici veliki potencijal na Zapadnom Balkanu vide izmedju ostalog i zbog povezanosti nekadašnjeg jugoslovenskog tržišta.

„Tražimo poslovne prilike u zemljama bivše Jugoslavije. Oni funkcionišu slično kao mi sa Slovačkom. Osim toga što razumeju jedni druge, imaju zajedničku masu stvari. Kao što se češki programi prodaju u Slovačkoj, Slovenci su imali ugažen put u Srbiji ili Hrvatskoj“, kazao je vlasnik IT Holding Solitea, Martin Cigler, čija kompanija je kupila lidera na slovenačkom tržištu – SAOP.

Investicione prilike u Srbiji i na Zapadnom Balkanu ne traže samo veliki igrači poput češko-slovačke finansijske grupacije Penta koja u Srbiji preuzima apoteke za svoju mrežu Dr. Maks a u Rumuniji i Hrvatskoj je preuzela lutriju i igre na sreću, već i srednja preduzeća.

„Motivisani su da se etabliraju na stranom tržištu a bez posrednika“, kazao je Jozef Sklenarž iz KPMG.

Češka preduzeća uglavnom planiraju da ulože svoj novac na Zapadnom Balkanu u preduzeća koja će zgodno dopuniti njihovo osnovno poslovanje a radije kupuju postojeća preduzeća i njihov brend.

Takodje su zainteresovana i za preduzeća koja su upala u probleme zbog preterane ekspanzije, kao što je slučaj sa Agrokorom.

„Investitori vide da su neke grupacije u tim zemljama preterale sa ekspanzijom i sada imaju finansijske probleme koje će ranije ili kasnije rezultirati prodajom kvalitetnih aktiva, bilo dobrovoljno, bilo pod pritiskom poverilaca. U narednim mesecima to može da bude slučaj Agrokora“, kazao je Viliš.

Najveći češki investitor na Balkanu je Energo-Pro Jaromira Tesarža sa poslovima u Sloveniji, Bugarskoj i Turskoj gde sada ulaže 800 miliona evra u hidroelektrane a jedini je zainteresovani za preuzimanje poslova češkog elektroenergetskog giganta ČEZ koji napušta to tržište.

Penta je u igre na sreću i lutriju u Rumuniji i Hrvatskoj uložila 88 miliona evra a proletos je obznanila da planira nova ulaganja u lutrije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok u Srbiji širi svoju mrežu apoteka.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike