U trendu

Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji „Jadra“

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović održala je danas drugu sednicu Radne grupe za implementaciju projekta „Jadar“, na kojoj je bilo reči o trenutnom statusu projekta, zahtevu kompanije „Rio Tinto“ za ekspolataciono pravo, kao i aktivnostima u vezi sa zaštitom životne sredine.

„Sve što radimo na ovom projektu, da naglasim još jednom, svaki korak u projektu, koji je ogroman i važan i u kojem smo svi zajedno, ne samo da se moraju poštovati sve zakonske procedure, što se podrazumeva, moramo uvek voditi računa o životnoj sredini. Sve naše aktivnosti moraju biti jasne i transparentne sa prvom tačkom, a to je zaštita životne sredine“, naglasila je ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine doneta odluka da se pre izmene Prostornog plana područja posebne namene mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

„Takođe, Ministarstvo je insistiralo na tome da se kao uslov da se odobri eksploataciono polje moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj Studije uticaja na životnu sredinu”, poručila je Mihajlovićeva.

Predstavnik kompanije „Rio Tinto“ Nikola Šunjić, upoznao je članove Radne grupe sa trenutnim statusom projekta, rekavši da on, pored podzemnog rudnika obuhvata i postrojenje za preradu i lokaciju za deponovanje industrijskog otpada.

„U fazi studije izvodljivosti ključne aktivnosti vezane su za kupovinu zemljišta, kao i izradu tehničke dokumentacije za dobijanje dozvola za realizaciju projekta i izgradnju infrastrukture. Kada je reč o izmeni Prostornog plana područja posebne namene, saglasni smo sa vama da se najpre uradi strateška procena uticaja na životnu sredinu. Kompanija priprema dokumentaciju za dobijanje eksploatacionog polja u skladu sa zakonskim procedurama“, rekao je Šunjić.

Sednici Radne grupe prisustvovali su predstavnici kabineta predsednika Republike i predsednice Vlade, nadležnih ministarstava, Agencije za zaštitu životne sredine, Razvojne agencije Srbije, javnih preduzeća koja će biti uključena u realizaciju projekta, Republičke direkcije za vode, ambasada Australije i SAD u Srbiji, gradonačelnik Loznice i načelnik Mačvanskog okruga, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.