U trendu

Zaštitnik gradjana: Izostali rezultati zakona o ozakonjenju

Vršilac funkcije Zaštitnika gradjana Srbije Miloš Janković danas je ocenio da su izostali željeni rezultati primene Zakona o ozakonjenju nelegalno izgradjenih objekata, koji je usvojen pre godinu dana.

„Postupak ozakonjenja objekata koji je imao za cilj uvodjenje bespravnih objekata u legalne tokove i sprečavanje dalje bespravne gradnje od početka se odvijao na štetu gradjana, javnog interesa i budžeta Republike Srbije“, navodi se u saopštenju zaštitnika gradjana.

Kako je ukazano, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nije blagovremeno obezbedilo neophodne kadrovske, finansijske i tehničke uslove kako bi lokalne samouprave okončale popis i evidentiranje nezakonito izgradjenih objekata u zakonskom roku.

Dodaje se da je i objavljivanje satelitskog snimka teritorije Srbije za 2015. godinu, koji opredeljuje da li objekat može biti predmet ozakonjenja kasnilo osam meseci od propisanog roka.

„Na objavljenom satelitskom snimku, suprotno zakonu, vidljivi su objekti koji su gradjeni i tokom 2016. godine, čime su stvoreni uslovi za nezakonito ozakonjenje objekata gradjenih nakon stupanja tog zakona na snagu“, naveo je zaštitnik gradjana.

On je podsetio da je o uočenim nedostacima i obavezi njihovog otklanjanja u decembru prošle godine upućena preporuka o koju su se odlušili Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i pojedine lokalne samouprave.

„Jedino doslednim sprovodjenjem zakona i jednakim postupanjem prema svim gradjanima može se ostvariti puno poštovanje i ostvarivanje prava gradjana, pa i prava na mirno uživanje imovine“, navodi se u saopštenju zaštitnika gradjana i pozivaju nadležni da preduzmu mere kako bi se postupak ozakonjenja sproveo u skladu sa proklamovanim ciljem, a dugogodišnja praksa bespravne gradnja okončala.

Vršilac funkcije zaštitnika gradjana Srbije od februara ove godine je Miloš Janković, nakon što je Saša Janković zbog kandidature za presednika Srbije podneo ostavku na tu funkciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.