najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto je važno otići u penziju do 30. decembra?

Zaposleni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju u ovoj godini, trebalo bi najkasnije do 30. decembra da zaključe radni odnos i podnesu zahtev do 31. decembra, kako bi im se o penziji odlučivalo po odredbama zakona koje važe za ovu godinu, budući da se starosna granica svake godine povećava.

Bitno je da se dan kojim se prekida osiguranje ne može tretirati i kao dan kada započinje pravo iz PIO, kažu u fondu. To znači da oni koji prekinu radni odnos 31. decembra mogu očekivati ostvarivanje prava od 1. januara i po odredbama zakona koji važi od januara 2016. godine, poručuju uz Fonda PIO.

Pravo da u narednih dvadesetak dana podnese zahtev za starosnu penziju imaju muškarci s navršenih 65 godina života i minimumom 15 godina staža osiguranja. Uslov ispunjavaju i oni koji pristaju na prevremenu starosnu penziju i imaju 55 godina i 40 godina staža. Naredne godine pravo na prevremenu starosnu penziju imaće muškarci s 55 godina i osam meseci života i 40 godina staža osiguranja.

(Jasna Petrović-Stojanović, “Politika”)

Fond PIO: Rok za vojne penzionere – 25. decembar

Rok za podnošenje zahteva za isplatu razlike po osnovu vanrednog usklađivanja penzija za korisnike vojnih penzija i njihove zakonske naslednike produžen je do 25. decembra, saopšteno je iz Fonda PIO.

Na osnovu tih zahteva biće zaključeni ugovori o vansudskom poravnanju.

U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 30. oktobra, pravo na usklađivanje penzije i isplatu razlike imaju profesionalna vojna lica, korisnici vojnih penzija, koji su ostvarili pravo na penziju zaključno sa 1. januarom 2008. godine, a aktivna vojna služba im je prestala sa 31.decembrom 2007. godine, kao i njihovi zakonski naslednici.

Vojnim penzionerima i njihovim zakonskim naslednicima koji imaju pravo na isplatu te razlike, a koji podnesu zahtev do tog određenog roka, utvrđeni iznos duga biće isplaćen jednokratno u januaru 2016. godine.

Fond utvrđuje iznos obaveze nastale po tom osnovu za period od 1. januara 2008. godine do 31. oktobra 2015. godine uvećane za indeks cena na malo, odnosno indeks potrošačkih cena, od meseca u kojem je trebalo da bude izvršena svaka pojedinačna isplata tako usklađenog iznosa penzije.

Obrazac zahteva, kao i spisak potrebne dokumentacije, može se preuzeti sa zvaničnog sajta fonda -www.pio.rs ili u svakoj filijali Fonda. Korisnici vojnih penzija, odnosno članovi njihovih porodica sa prebivalištem van teritorije Srbije, mogu radi smanjenja troškova i brzine vođenja postupka ovlastiti drugo lice da u njihovo ime preduzmu sve pravne radnje potrebne za isplatu po ovom osnovu, dodaje se u saopštenju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa Zaključkom vlade od 30. oktobra, uskladio je penzije profesionalnih vojnih lica ostvarene do 31.decembra 2007. godine, a isplata usklađenog iznosa penzije počela je 5. decembra.

Isplata je počela zajedno sa isplatom penzije za mesec novembar 2015. godine, kada su penzije uvećane za 6,57 odsto, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

1 komentar
  1. batamrca

    Glupljih pravila i zakona nisam video u svetu, osim kod nas otvaranjem proizvodnih fabrika, rastom zaposlenih uz redovnu naplatu poreza i doprinosa, a ne trgovačkih lanaca, sve se rešava.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike