U trendu

Zašto je ženski „šanel“ skuplji od muškog?

Žene, i pored toga što u proseku zarađuju manje od muškaraca, plaćaju skuplje usluge i proizvode u odnosu na njih. Prema istraživanju koje je objavio „Gardijan”, za robu iz istih kategorija i jednakog kvaliteta, one moraju da izdvoje i do 37 odsto više novca nego muškarci. Čini se, međutim, da ovo nije samo „specijalitet” Britanije, nego i većeg dela sveta, pa i Srbije.

Njujorško potrošačko udruženje objavilo je krajem prošle godine istraživanje u kome su uporedili čak 800 muških i ženskih proizvoda iz 35 kategorija i zaključili da su ženske verzije skuplje u 42 odsto slučaja. Najviše razlike u cenama uočili su u proizvodima za ličnu negu. Kozmetika za žene je u proseku bila skuplja 13 odsto, a razlika u ceni je najuočljivija kod šampona za kosu.

Povreda takozvane kupovne ravnopravnosti, izgleda počinje još u detinjstvu ili na rafovima sa dečjim igračkama. Istraživači su to ilustrovali primerom cena identičnog trotineta koji se razlikovao samo u boji. Crveni, za dečake, koštao je 24,99, a roze za devojčice 49,99 dolara.

(Ivana Albunović – Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.