najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zašto MMF hoće veću inflaciju u Srbiji?

Šef misije MMF-a, Džejms Ruf, podržao je u prošli petak u Beogradu NBS u nameri da nastavi sa opreznim popuštanjem monetarne politike, rekavši da „okvir ciljane inflacije odgovara Srbiji.” Misija smatra„ da bi trebalo dozvoliti veću dnevnu fleksibilnost deviznog kursa, u meri u kojoj to ne bi ugrozilo postavljeni inflacioni cilj i finansijsku stabilnost”, rekao je Ruf.

Šta je misija MMF-a, na odlasku, poručila kreatorima monetarne politike? Da li im je uvijeno, diplomatski, preporučila da bi trebalo da smanje vrednost domaće valute? I to sada, pred izbore?

Da li to, u prevodu, znači – ciljanu inflaciju ste dobro odmerili, ali cilj ne dostižete? Inflacija vam je niska, a padom vrednosti dinara može doći do povećanja cena roba i usluga čime će se inflacija pogurati do željenog koridora. Taj cilj je, inače, zacrtan na četiri, plus, minus 1,5 odsto. Januarska inflacija na godišnjem nivou iznosila je 2,4 odsto. U prošloj godini inflacija nije bila veća od 1,5 odsto.

Kako u zemlji u kojoj su još živa sećanja na hiperinflaciju i njene pogubne posledice, objasniti da ni niska inflacija nije dobra, jer ne podstiče proizvodnju i zapošljavan

(Jovana Rabrenović, Politika)

2 komentara
  1. Pera

    Sa MMF-om se ni jedna država nije usrećila. MMF je institucija čiji je primarni cilj ne dobrobit države i njene privrede, već zaštita bankarskog kapitala kreditora, a naravno i u funkciji je političkog i ekonomskog interesa onih koji kontrolišu MMF. Kako izgleda, budućnost nam baš i nije obećavajuća…

  2. batamrca

    Ako ove vi poslušate, a hoćete, vi ste…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike