U trendu

Zašto odlaze kompanije sa Beogradske berze?

BEOGRAD – Trend delistiranja, odnosno odlazaka kompanija sa Beogradske berze traje duže vreme, a po mišljenju Nenada Gujaničića, glavnog brokera „Momentum securities“-a, jedan od razloga „leži“ i tome što „većina kompanija berzu vidi kao zakonom nametnutu prinudu koja stvara nepotrebne troškove“.

Ovaj trend je, kaže Gujaničić za Tanjug, imao ubrzanje nakon svetske ekonomske krize i „izmena domaće regulative koja je izašla u susret većinskim vlasnicima“.

Posle malih i srednjih kompanija, sa berze odlaze i „velike kompanije za koje je u uređenim ekonomijama uobičajeno da budu u formi akcionarskih društava“, primećuje on, i dodaje kako „mali broj njih razmišlja o ideji da se ovo tržište iskoristi za jeftinije finansiranje prikupljanjem kapitala, što je osnovna funkcija berze“.

„Doduše, sada kada tržište odumire i registruje niske promete, tu osnovnu funkciju berza teško može i da ostvari“, kaže Gujaničić.

Komentarišući uzroke pada vrednosti akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ na Beogradskoj berzi poslednjih dana, Gujaničić to objašnjava očekivanjem da će prvih godina realizacije koncesije „dividende biti prilično minorne“.

Statutom Aerodroma dan dividende je 31. decembar, pa akcionari koji su u tom trenutku imali akcije mogu očekivati „visoke dividende koje će kompanija isplatiti iz inicijalne koncesione naknade koju je u decembru i naplatila“, navodi on.

„To praktično znači da svi kupci na berzi posle tog dana ne učestvuju u raspodeli dividende. Tokom trajanja koncesije, kompanija će primati godišnje koncesione naknade koje će se takođe raspodeljivati akcionarima nakon podimirivanja troškova poslovanja, ali će ove dividende prvih godina koncesije biti prilično minorne“, kaže Gujaničić.

Kompanija Vansi je u sredu kao koncesionar počela da upravlja Aerodromom „Nikola Tesla“. Za 25-godišnju koncesiju, ponudili su 1,46 milijardi evra, a u taj iznos spadaju jednokratna naknade, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja. Vansi je najavio da ima za cilj da tokom koncesije dostigne broj od 15 miliona putnika godisnje na beogradskom aerodromu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar