U trendu

ZB: Platforma za lakšu trgovinu i više investicija u regionu

TRST – Poslovna zajednica regiona aktivno će učestvovati na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa u julu održava u Poljskoj, dogovoreno je danas u Trstu, na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

„Planiramo da na skupu u Poznanju, na poslovnom forumu kojem će prisustovati 30 velikih regionalnih kompanija, po pet iz svake ekonomije, ali i značajne korporacije iz EU, među kojima više od 50 nemačkih i austrijskih, lansiramo zajedničku platformu za dijalog poslovne zajednice Zapadnog Balkana sa EU institucijama nadležnim za politike i propise vezane za poslovanje“, najavljuje predsednik Privredne komore Srbije, koji predsedava Upravnim odborom Komorskog foruma u Trstu.

Posredstvom ove platforme, kako objašnjava, rešavala bi se pitanja od značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, konkurentniji status naše industrije i usluga, kraće prekogranične procedure, bolji pristup finansiranju…

Uoči Samita u Poznanju Komorski investicioni forum će, po rečima generalnog sekretara Safeta Grdžaliju, u partnerstvu za britanskim Fajnenšel Tajmsom krajem juna u Londonu organizovati biznis forum na kojem će međunarodnoj poslovnoj zajednici predstaviti Zapadni Balkan kao jedinstvenu investicionu destinaciju i mogućnosti za poslovanje i ulaganje u regionu.

Sa ciljem stvaranja što podsticajnijeg poslovnog okruženja za privređivanje domaćih kompanija i veći priliv investicija iz sveta, zajednička komora regiona sa partnerima će raditi na otklanjanju barijera, sinhornizaciji i harmonizaciji propisa i prakse.

Sa generalnim sekretarom CEFTA Emirom Đikićem i predstavnicima GIZ-a, koji su prisustvovali današnjem zasedanju Upravnog odbora KIF-a, dogovoreni su potpisivanje memoranduma o saradnji i zajedničke aktivnosti na sinhornizaciji dokumentacije koja prati prekogranično kretanje robe u regionu, međusobnom priznavanju veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata i stvaranju jedinstvene tačke podrške za kompanije koje žele da postanu autorizovani ekonomski operater.

Sve to, napominje Čadež, značajno bi ubrzalo trgovinski promet.

Komorski investicioni forum, kako ističe, pružiće punu podršku u primeni dogovornih rešenja i organizaciji sastanaka kompanija sa predstavnicima carina svih zapadnobalkanskih ekonomija.

Istovremeno, poslovna zajednica Zapadnog Balkana – članice komora okupljenih u KIF-u, zalažu se za novi pristup u funkcionisanju CEFTA i uspostavljanje principa odgovornosti u slučaju kršenja sporazuma uvođenjem necarinskih barijera.

Branko Azeski, potpredsednik Upravnog odbora KIF-a i predsednik Privredne komore Severne Makedonije najavio je da je u sklopu razvoja novih proizvoda i usluga KIF-a, dogovoreno da se krene sa uspostavljanjem zajedničke regionalne arbitraže za vansudsko rešavanje kompanijskih sporova.

Takođe krenućemo s aktivnostima na čvršćem povezivanju start up zajednice Zapadnog Balkana“, poručio je Azeski.

(Tanjug)

Napišite komentar