U trendu

Zbog smanjenog prinosa meda u Srbiji cena skočila više od 100 odsto (FOTO/VIDEO)

U Srbiji će ove godine prinos bagremovog, lipovog i livadskog meda biti za 70 do 75 odsto manji od prosečnog. Neki pčelari ga uopšte neće imati zbog klimatskih promena, čestih kiša i hladnih noći u vreme cvetanja biljki jer tada pčele ne mogu da skupljaju nektar. Zbog toga je med poskupeo više od 100 odsto, sa šest-sedam evra na više od 15 evra za kilogram.

Prinos neće biti smanjen jedino suncokretovog meda koji je podjednako kvalitetan kao i bagremov, ali ga potrošači nerado kupuju. Pčelari su rekli da je prinos mogao da bude bolji da su selili košnice na teritoriju gde je bilo boljih uslova za prikupljanje nektara, ali su troškovi veliki i malo njih je to praktikovalo.

Srbija će ove godine ipak manju količinu meda, pretežno bagremovog, prodati na inostranom tržištu, uglavnom u EU koja je najveći potrošač, ali bilo je interesovanja i kineskih trgovaca da ga uvezu u Kinu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović kaže: „Imali smo interesovanje i iz Kine, Kinezi su u velikom razvoju, imaju veliki broj milijardera koji žele da se kvalitetno hrane i traže kvalitetnu hranu na svim meridijanima. Dolazile su dve firme, ali se nismo dogovorili što ne znači da nećemo u budućnosti jer Srbija realno može da izvozi med u Kinu iako je Kina veliki izvoznik.“

Ove godine u Srbiji je uhapšen prvi falsifikator meda, a prijavljeno je više desetina sumnjivih proizvodjača koji su brojni naročito u vreme nestašice tog proizvoda. Procenjuje se da je, osim što su potrošačima ponudili nekvalitetan proizvod utajili i porez od oko 500.000 evra.

„Potrebna je još jača akcija i stalni nadzor tržišta i primena kaznenih mera. Najveći problem Srbije je što nema dobre kaznene mere kao EU pa falsifikatori plate kaznu i idu dalje zbog čega smo tražili da se donese zakon kao u EU“, rekao je Živadinović.

Srbija je 2020. godine ostvarila do sada najveći devizni priliv od izvoza meda, 15,1 milion dolara, prodajom 2.701 tonu meda, a najveća količina meda izvezena je 2013. godine, oko 3.300 tona.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.