U trendu

Zbog tropskih dana aflatoksin i aspergilus pretnja kukuruzu

BEOGRAD – Zbog dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina u vreme od oplodnje do berbe kukuruza postoji mogućnost pojave gljive iz roda Aspergilusa koje mogu sintetisati aflatoksin, saopštila je Prognozno izveštajna služba Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi, gljive iz roda Aspergilus su u našim uslovima najčešće skladišni patogeni, ali u uslovima dugih perioda sa visokim temperaturama i bez padavina u periodu od oplodnje do berbe kukuruza, mogu da izvrše infekciju klipa i po poljima.

Navodi se da je infekcija klipa moguća zbog pucanja zrna usled suše, na mestima oštećenja usled ishrane insekata, kao i otvorima na zrnu koji mogu da budu mesta na kojima otpada kukuruzna svila.

Ističe se da je tokom jula registrovano 25 tropskih dana sa temperaturom preko 30 stepeni što dovodi do pucanja zrna i stvara mogućnost naseljavanja aspergilusa koji dalje prouzrokuje plesan i aflatoksin.

Iz ove službe preporučuje se suzbijanje insekata registrovanim insekticidima za šta je sada ključni momenat u borbi protiv plamenca i pamukove sovice.

Preporučuje se i navodnjavanje kukuruza jer se tako smanjuje mogućnost pucanja zrna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.