U trendu

Ždrale: Maloprodaju očekuju velike promene

BEOGRAD – U narednom periodu možemo da očekujemo modernizaciju oblasti maloprodaje kroz akvizicije i nove investicije, izjavio je za današnju „Politiku“ šef agrosektora Evropske banke za obnovu i razvoj za region Jugoistočne Evrope, Milan Ždrale.

„Očekujemo značajne investicije i konsolidacije. To je predvidivo jer se ovde više od 50 odsto male trgovine odvija kroz neformalni tradicionalni sektor. Razvoj moderne maloprodaje, uz poštovanje tržišnih standarda poslovanja, koji se primenjuju u razvijenim zemljama Evropske unije, može doneti benefite za kompletan vrednosni lanac u tom sektoru. Od dobavljača, primarne proizvodnje, preko logistike i prehrambene industrije“, rekao je Ždrale.

On ističe da naznake o akvizicijama već postoje i da se očekuju ukrupnjavanja, ali da je „još rano da se o tome govori“.

„Vidite i sami kako ozbiljno investicijama pristupaju Dele i Lidl“, rekao je Ždrale i ocenio da će zbog toga rešavanje pitanja „Agrokora“ na zapadnom Balkanu, a pogotovo u Srbiji, jer su ovde imali dominantne kompanije, biti pozitivan impuls za investitore.

Ždrale očekuje i ukrupnjavanja u u konditorskoj i mesnoj industriji i uljarstvu. U tim sektorima posluje mnogo kompanija što ih čini neefikasnim. Kako kaže, EBRD i tu vidi prostor za investicije kao i u razvoj infrastrukture, zajedno sa državnom.

Verovatno, kako je i nedavno najavljivano, i kroz kreiranje inovativnih proizvoda koje bi preko banaka, ukoliko bude bilo interesovanja, mogli da im ponude malim i srednjim preduzećima, navodi „Politika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar