Zele: Tržište odlučuje koji gas se kupuje

BEČ – Generalni direktor austrijske naftne kompanije OMV Rajner Zele poručio je danas čelnicima EU I SAD da tržište odlučuje koji gas se kupuje, a ne politika.

Zele se time usprotivio dogovoru predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i američkog predsednika Donalda Trampa, prema kojem Evropa ubuduće treba da kupuje više američkog tečnog gasa (LNG).

„Koji gas se kupuje odlučuje tržište, a ne politika“, poručio je Zele na prezentaciji polugodišnjih rezultata poslovanja OMV.

Prema njegovim rečima potrošači nisu voljni da plate veću cenu zato što se gas prevozi brodovima preko Atlantika.

„Kada govorimo o američkom LNG onda će evropsko tržište biti otvoreno za takve isporuke ako cena bude odgovarala“, objasnio je on.

Sporni gasovod „Severni tok 2“ Zele ne vidi ugroženim, dodajući da je sve, u vezi njega, u rokovima i u okviru budžeta.

On je preneo da se počelo postavljanje cevi u Nemačkoj i da se čeka još samo na odobrenje Danske, pri čemu je naglasio, da može i da se promeni ruta, ako ono ne stigne.

Direktor finansija OMV Rajnhard Florej podvukao je da od sankcija SAD prema Rusiji „Severni tok 2“ nije pogođen, i da je to utvrđeno u razgovoru sa ministarstvom finansija i spoljnih poslova SAD.

Od ukupnih 9,5 milijardi evra, koliko košta ceo projekat „Severni tok 2“, jednu desetinu budžeta stavlja an raspolaganje OMV, koji je do sada uplatio 465 miliona evra.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike