Zelena rezidba za vrhunski kvalietet i prinos grožđa

JAGODINA, 6. juna (Tanjug|) – U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča u toku je zelena rezidba loze, veoma važna agrotehnička mera za vrhunski kvalitet i prinos grožđa i kvalitet vina.

Obavlja se ručno, ali i sve više mehanizacijom, a cilj je da se reguliše i poveća prinos i kvalitet grožđa, da se održava pravilan raspored i bujnost lastara, poboljša stvaranje novih okaca i povoljnijih uslova za sazrevanje grožđa, izjavili su danas Tanjugu vinogradari ovog kraja.

Stručni savetodavalac za voćarstvo i vinogrdarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PŠS) za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, objašnjava da se zelnom rezidbom „otklanjaju svi zeleni lastari koji izbijaju iz čokota jer se tako razgušuje grožđe a rezultat tog su kvlitetniji grozdovi i jaka biljka, a to dovodi i do odličnog kvaliteta vina“.

„Idealan period za zeleni rezidbu je kraj maja do prve polovine juna“, rekao je Jocić novinarima.

On je dodao da obim zelene rezidbe nije isti svake godine, „jer od klimatskih uslova, sortnih osobina i oblika čokota, zavisi i koje će se mere zelene rezidbe primenjivati“.

PŠS redovno obavlja vizuelne preglede vinograda i oni su u ovom trenutku u jako dobrom stanju i očekuju se standardni prinosi a kod nekih sorti i vrhunski, istakao je Jocić.

On je dodao da u Pomoravskom okrugu, prednjače vinogradi u Levču i Jagodini „sa izizetno kvalitetnim sortama grožđa i nadaleko cenjenim vinima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.