U trendu

Zelenaši haraju Srbijom: brutalno muče dužnike, razaraju porodice, teraju ih na samoubistva

U Srbiji je karakteristično da zelenaši i za male iznose brutalno muče osobe koje im duguju novac.

Zbog duga od 300 evra makazama za rezanje voća mladiću odsečen mali prst na ruci: ovo nije scena iz filma u režiji Kventina Tarantina, već stvarnost – drastičan slučaj koji se pre dva dana dogodio u Pirotu.

Zelenaši se obično ne odlučuju da ubiju dužnika, jer u tom slučaju ne bi imao ko da im vrati novac, a sledi im i robija. Ali, primenjuju metode opomena, mučenja i brutalnog zastrašivanja: pucaju ljudima u noge, pale automobile, prete njihovoj deci i skidaju im odeću na javnim mestima. Ovakve „šeme” za naplatu dugova „klasika” su u svim zemljama sveta. Međutim, za Srbiju je karakteristično to da zelenaši muče i ponižavaju dužnike i za „mizerne” novčane iznose, već od 50 evra.

„To nam govori o situaciji u kojoj živimo i velikoj brutalnosti tih ljudi”, kaže za „Politiku” kriminolog Dobrivoje Radovanović.

On smatra de je zelenaštvo postalo deo organizovanog kriminala, jer takav način ponašanja imaju samo organizovane kriminalne bande. „Oni koriste sve metode koje kod dužnika mogu da izazovu patnju i strah”, objašnjava kriminolog.

Nesrećnik iz Pirota koji je ostao bez malog prsta duže vreme je pozajmljivao novac od zelenaša. Uvek je uredno vraćao dug s kamatom. Međutim, proteklog vikenda prvi put nije uspeo da sakupi evre na vreme.

(Aleksandar Bojović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar