U trendu

Zelenski: Nateža zima pred nama, bez izvoza gasa i uglja

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da njegova zemlja obustavlja sav izvoz uglja i gasa uoči, kako je naglasio, „najteže zime tokom svih godina od sticanja nezavisnosti“, prenosi TAS S.

„Zbog rata, to će zaista biti najteža zima tokom svih godina nezavisnosti. U ovom periodu nećemo prodavati svoj gas i ugalj u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja će se biti usmerena na zadovoljenje unutrašnje potražnje“, rekao je Zelenski u video obraćanju na Telegram kanalu.

Premijer Denis Šmigal saopštio je da je proizvodnja uglja u ukrajinskim rudnicima opala za trećinu od kraja februara, kada je počeo rat, i preporučio stanovništvu „da se pripremi za najtežu grejnu sezonu u Ukrajini“, navodi TAS S.

Vlada je zadužila državnu kompaniju za naftu i gas Naftogas da akumulira najmanje 19 milijardi kubnih metara gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima.

Prema rečima ukrajinskog premijera, zemlja je završila prethodnu grejnu sezonu sa preostalih devet milijardi kubnih metara gasa u svojim skladištima, a sa 1. junom ove zalihe su iznosile 10 milijardi kubnih metara gasa, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.