Železara: Ni jedna visoka peć neće biti ugašena

Obe visoke peći u Železari Smederevo trenutno rade i nipošto neće doći do gašenja ni jedne peći, čak ni usled pristupanja popravkama na bilo kojoj od njih, saopštila je danas Železara.

Obe visoke peći nastaviće sa radom i u buduće, poručuju iz Železare.

Kako je proizvodnim planom Železare Smederevo predviđeno obavljanje redovnih aktivnosti održavanja, remont jednog od četiri kaupera na visokoj peći broj 2 nikako ne podrazumeva njeno trenutno gašenje, prebacivanje na tihi hod ili bilo koji drugi vid prekida proizvodnje iz nje.

„Sve dezinformacije koje su se do sada pojavile u medijima, narušavaju ugled i poslovanje Železare Smederevo koja svojim radom već decenijama uživa reputaciju jednog od vodećih izvoznika u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kako poručuju, menadžment Železare Smederevo i „HPK Management“ ponašaju se krajnje društveno odgovorno, kao i da su im na prvom mestu interesi fabrike i Srbije, te da se ni jednim svojim postupkom, kao što je gašenje bilo koje od visokih peći, neće dozvoliti ugrožavanje tih interesa.

U Železari Smederevo je 9. oktobra upaljena i druga visoka peć, čemu je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

Peć, koja je inače nosi naziv peć 1 u rad je puštena posle više od četiri godine od gašenja. U Železari je radila visoka peć 2.

Peć broj 1 počela je da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine.

Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike