Železnica dobila tri nova društva

Železnice Srbije saopštile su danas da su se stekli uslovi za početak rada tri nova privredna društva za prevoz putnika, prevoz robe i železničku infrastrukturu u okviru tog sistema.

Kako se navodi u saopštenju, nova privredna društva u Železnicama Srbije u prethodna tri dana su konstituisala svoje skupštine i imenovale vršioce dužnosti izvršnih direktora.

Osnivanje novih firmi i razdvajanje delatnosti deo je reformi u Železnicama Srbije koje bi trebalo da omoguća smanjivanje subvencija za železnicu, koje se kreću preko 100 miliona evra godišnje. Planirano je da sektor za prevoz tereta više ne dobija subvencije i posluje isključivo na komercijalnoj osnovi od januara 2018, a kako bi se podstakla konkurencija na tržištu, do kraja decembra 2015. biće uvedena naknada na korišćenje infrastrukture.

Za predsednika Odbora direktora i vršioca dužnosti generalnog direktora Društva za upravljanje železničkom infrastrukturom “Infrastruktura železnice Srbije” imenovan je Goran Maksić, a izvršni direktori su Milan Šegan i Dušan Garibović.

U Društvu za železnički prevoz robe “Srbija kargo” za vršioca dužnosti predsednika Odbora i generalnog direktora imenovan je Miroljub Jevtić, a za izvršne direktore diplomirani ekonomista Zvezdan Pavićević i diplomirani mašinski inženjer Radoljub Gemaljević.

Skupština Društva za železnički prevoz putnika “Srbija voz” prihvatila je predlog da se za predsednika Odbora i vršioca dužnosti generalnog direktora imenuje Jugoslav Jović, a izvršni direktori su Vesna Brajović i Vesna Radosavljević.

(Beta)

Ostavite komentar