Zeliger: Nemačka preduzeća u Srbiji imaju dugoročne planove

BEOGRAD – Nemacka preduzeća koja posluju u Srbiji imaju dugoročne planove, a njihove investicije u našoj zemlji beleže kvalitativni skok, poručuju iz Nemačko-srpske privredne komore.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger kaže da nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji imaju visoke tehnologije koje se ne sele tek tako, od danas do sutra, a da pojedina nemačka preduzeća tek planiraju da počnu poslovanje u Srbiji.

Dodaje da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 60.000 ljudi.

„Mislim da je to pokazuje spremnost za investiranje i zainteresovanost Nemačke za Srbiju“, rekao je Zeliger na konferenciji „Zapadni Balkan i nemačka privreda“ u Beogradu.

Naveo je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke prošle godine bila 4,7 milijardi evra, a da će ove godine premašiti pet milijardi evra.

Nemačka veruje u ovaj region, rekao je Zeliger i naveo da su dobavljačke incijative sastavni deo globalne trgovine i da je Srbija, takođe, deo te razmene.

„Imamo 150 dobavljača sa Zapadnog Balkana koji pružaju usluge nemačkim preduzećima. Trećina dolazi iz Srbije i tu se beleži rast. Dobavljač mora da dostigne visok nivo kvaliteta i da na tom nivou kvaliteta konstantno isporučuje velike količine. Tome se moraju prilagoditi preduzeća u Srbiji“, poručio je Zeliger.

U tom poslu, dodaje, pomaže Nemačko-srpska privredna komora preko razgovora i obuka.

Za nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji naveo je da su jedan deo te linije dobavljača.

„Mislim da je ta linija dobavljača veoma solidna i izdržljiva. Oslanjamo se i na mobilnost koja je sastavni deo globalne privredne razmene i trgovine. U današnje vreme je normalno da radna snaga odlazi u druge zemlje. Ja sam Nemac, radim u Srbiji“, kaže Zeliger.

Rekao je i da Nemačka otvara svoje granice za kvalifikovanu radnu snagu i da će se i o tome danas razgovarati.

Današnja konferencija ima tri panela – „Srbija kao investiciona ili dobavljačka destinacija“, „U Nemačku i nazad“ i „Demografska kretanja i privreda“.

Pored Zeligera, na otvaranju konferencije govorili su i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanovć i Helge Tolksdorf iz nemačkog Ministarstva privrede i energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.