U trendu

Žene sve ravnopravnije u tehnološkim poslovima

BEOGRAD – Više od polovine žena – 56 odsto koje rade na tehnološkim poslovima primetile su da se nivo rodne ravnopravnosti u njihovoj organizaciji poboljšao tokom poslednje dve godine, pokazuje istraživanje kompanije Kasperski.

Takođe, 70 odsto njih složilo se da su njihove veštine i iskustvo prilikom prijavljivanja za svoju prvu IT ili tehnološku poziciju uzete u obzir pre nego njihov pol.

Taj napredak u kratkom vremenskom periodu predstavlja pozitivan korak napred ka inkluzivnosti u okviru sektora, navedeno je u saopštenju.

Pozitivno je i to što je 69 odsto ispitanih žena uvereno da se njihova mišljenja poštuju od prvog dana stupanja na tehnološke pozicije.

Povećan je nivo rada od kuće tokom protekle godine, a 46 odsto žena slaže se da je rodna ravnopravnost unapređena među timovima koji rade na daljinu.

Uprkos globalnom poboljšanju percepcije o zastupljenosti polova, više od trećine žena – 38 odsto tvrdi da nedovoljna zastupljenost žena u tehnološkoj industriji čini da budu oprezne kada ulaze u taj sektor.

Takođe, 44 osdsto žena smatra da muškarci napreduju brže od njih u tehnološkom sektoru.

Njih 41 odsto se slaže da bi ravnopravnija rodna raspodela bila pogodna za napredovanja u karijeri i ispravljanje te neusklađenosti.

Globalni „onlajn outlook“, osmišljen kao podrška nalazima istraživanja, takođe pokazuje kako se napredak kreće različitim tempom u različitim regijama, od Evrope gde se rodna ravnoteža pogoršala u poslednje dve godine, dok je u Severnoj Americi prelazak na rad od kuće možda ubrzao uspostavljanje ravnoteže.

U Latinskoj Americi obrazovanje podstiče osnaživanje mladih žena u tehnologiji, a u Azijsko-pacifičkom regionu zastrašivanje sada zamenjuju priče o uspehu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.