U trendu

Ziđin: Prosečna neto plata u Ziđin Koperu biće u 2023. veća od 120.000 dinara

BOR – Prosečna neto plata u kompaniji Ziđin Koper Srbiji biće u 2023. veća od 120.000 dinara, odnosno oko 10 odsto veća, najavila je kompanija.

Kako je saopštio Ziđin, u nameri da sa reprezentativnim sindikatima nastavi pregovore koji treba da dovedu do zaključenja Kolektivnog ugovora, menadžment Srbija Ziđin Kopera još jednom je pokazao spremnost za dogovor i učinio dodatni napor da sindikalnim liderima predstavi novu ponudu.

„Sindikatima je ranije u toku pregovora prezentovana jedna poboljšana ponuda, o kojoj oni nisu želeli da pregovaraju. Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara. To znači da će neto zarade koje Srbija Ziđin Koper isplaćuje za 6.200 radnika biti u proseku povećane za oko 10 odsto“, navodi se u saopštenju.

Pprema novom obračunu povećanja zarada, vozači bi imali oko 12 odsto veću neto platu, radnici u održavanju oko 13 odsto, dok bi na nekim pozicijama prosečna neto plata bila veća više od 14 odsto.

Nova poboljšana ponuda, kako je navedeno, predočena je reprezentativnim sinidkatima, a predata je Ministarstvu za rad,
zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Njome je, uprkos izazovima, predviđeno povećanje plata
radnicima iako kompanija nije dostigla planiranu proizvodnju u 2022. godini, godini u kojoj je i prosečna cena bakra na svetskom tržištu bila niža od proseka u 2021, što je imalo negativan uticaj na prihod kompanije.

I pored toga, neto plate su sa prosečnih 100.500 dinara u 2021. povećane prošle godine na preko 110.000 dinara.

Srbija Ziđin Koper ističe da je tokom četvorogodišnjeg poslovanja na ime raznih poreza uplatio u republički budžet 348 miliona dolara i time dao značajan doprinos poboljšanju životnog standarda ne samo u
Borskom regionu, nego i širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar