U trendu

Živanović: Dogovoreno – otpremnine za sve radnike Azotare

PANČEVO – Svih 868 radnika pančevačke Azotare dobiće otpremnine zbog uvođenja stečaja i to je dogovoreno danas na sastanku Radne grupe za tu fabriku u Ministarstvu rudarstva i energetike, izjavio je predsednik Samostalnog sinidkata pančevačke Azotare Gradiša Živanović.

Živanović kaže za Tanjug da je među 868 radnika i 181 radnik koji je zaposlen posle 1.januara 2014. kada je stupio na snagu Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

„Imali smo 181 radnika koji nije bio obuhvaćen socijalnim programom. I oni su ušli u program i dobiće otpremnine, kao i 68 radnika koji su stekli jedna od uslova za odlazak u penziju, a koji će dobiti otpremnine koje su predviđene Kolektivnim ugovorom fabrike“, naveo je Živanović.

Kaže da država daje 200 evra otpremnine po godini staža, a poslodavac 100 evra, te da one ne mogu biti veće od 12.000 evra po radniku.

Precizirao je da će tako maksimalan iznos otpremnine koju država daje biti 8.000 evra, a poslodavac 4.000 evra.

Živanović je najavio za idući četvrtak novi sastanak radne grupe u Ministarstvu rudarstva i energetike kada će se razgovarati o remontnim radovima i konzervaciji pogona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.