U trendu

Županijski sud zabranio štrajk u Kroacija Erlajnsu

ZAGREB – Županijski sud u Zagrebu doneo je danas konačnu odluku o zabrani štrajka u Kroacija Erlajnsu (Croatia Airlines, CA), uz obrazloženje da optuženik, sindikat ORCA, nije pregovarao u dobroj veri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor da reši mirnim putem.

Sud je prihvatio tužbeni zahtev uprave hrvatske avio-kompanije i utvrdio da je nezakonit štrajk, koji je za 8. avgust najavio sindikat Organizacije radnika Kroacija Erlajnsa (ORCA) zahtevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz sindikata ORCA, koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje CA, poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

Uprava CA je, prema pisanju tportala, ranije upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800.000 evra dnevno.

Takođe su potvrdili da na sastancima sa sindikalcima nije postignut dogovor o otkazivanju štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA istrajava u svojim zahtevima iz aprila 2017. koji bi koštali kompaniju dodatnih oko 53 miliona kuna (7,15 miliona evra), što je „u ovom trenutku neprihvatljivo“.

Iz Uprave su naveli da je sindikat ORCA u dva navrata, krajem 2017. i polovinom 2018. godine, odbio ponude za povećanje plata za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnice, regres… ).

S druge strane, predstavnici ORCA-e su u julu saopštili da su imali sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kome su izložili svoje probleme i viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, kako su naveli, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduslove za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sada u sindikatu poručuju da ih je premijer izigrao jer je otišao na godišnji odmor, a od problema se nije rešilo ništa.

Inače, CA u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika, podseća tportal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.