U trendu

Zvizdić o Telekomu Srbije: Pitaćemo Konkurencijski savet

SARAJEVO – Odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će Savet ministara postaviti pitanje i zatražiti detaljnu informaciju od Konkurencijskog saveta povodom pisanja medija da „Telekom Srbije“ kupuje telekomunikacijske firme u BiH u nameri da preuzme telekomunikacijsko tržište u BiH.

TV N1 prenosi da bi, prema pisanju tih medija, to vodilo telekomunikacijskom monopolu, odnosno ka koncentraciji moći – medijske, a posredno i političke.

Podseća se da je kompanija „M:tel“ iz Banjaluke, čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbije“, nedavno kupila „Blicnet“ u Banjaluci, jednog od vodećih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH, a zatim i kablovskog operatera „Telrad Net“ iz Bijeljine. Navodi se da se pregovaralo i o kupovini kompanije „Elta“, a, kako pišu mediji, srpski državni „Telekom“ televizijama u BiH nudi i ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove nove DTH platforme.

Zvizdić je, komentarišući medijska pisanja, rekao da takvo nešto treba pre svega biti zakonsko, pa tek onda političko pitanje. On je najavio da će Savet ministara o ovom slučaju tražiti informacije od Konkurencijskog saveta BiH.

„Ja nisam pristalica toga da se politika kao margarin u sve meša, a to je običaj u BiH. Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom savetu i mediji treba u tome da pomognu postavljajući isto pitanje. Zatražićemo objašnjenje dosadašnjih i planiranih budućih procesa. Ono što se sigurno neće desiti jeste da neko bude operater na samo jednom delu Bosne i Hercegovine, a da se tretira da je na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine čime ne prelazi granice i propozicije monopola. Vrlo detaljno i precizno ćemo pratiti rad Konkurencijskog saveta BiH“, kazao je Zvizdić.

On je rekao da je „od njih praktično već zatraženo i biće i zvanično zatražena detaljna informacija u ime Saveta ministara o tome“.

„Sasvim sigurno ćemo pratiti takvu situaciju. Sve što bude dozvoljeno, a u skladu je sa zakonima BiH – mi nemamo ništa protiv toga bez obzira odakle dolaze investitori. Ali, ono što na neki način pokušava da se provuče van zakonskih margina ili tumači u odnosu na zakon koji nije u skladu sa propozicijama na kojima radi Konkurencijski savet – to, budite sigurni, neće biti dozvoljeno“, poručio je Zvizdić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.