U trendu

Eparhija: Represivne mere protiv Srba i SPC najava su novog pogroma na Kosovu

Eparhija Raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) upozorila je danas da pojačane represivne mere kosovskih vlasti prema srpskom narodu i Crkvi na Kosovu, predstavljaju najavu novog pogroma, i pozvale međunarodne insitucije i Kfor da to spreče.

Eparhija Raško-prizrenska je saopštila da je primila „poverljive i pouzdane“ informacije koje ukazuju na to da u narednim danima i nedeljama kosovska vlada namerava da pokrene niz akcija u cilju diskreditacije SPC.

„Ove akcije mogu da se odnose na nastavak sistematskog medijskog blaćenja naše Crkve i njenih vernika, podmetanje lažnih dokaza, represivne akcije i dalje podsticanje etničke i verske netolerancije“, navela je Eparhija, ne precizirajući o kakvim akcijama se radi.

Saopšteno je da će ovu informaciju Eparhija proslediti vodećim zapadnim ambasadama i Kforu u Prištini s ciljem preduzimanja neophodnih mera za predupređenje eskalacije etnički motivisanog nasilja i napada protiv SPC.

„I pored međunarodnih apela za deeskalaciju sukoba na severu Kosova, oslobađanja tri uhapšena kosovska policajca od strane vlasti Srbije i jučerašnjeg demantija Kfora o  neosnovanim i malicioznim optužbi članice britanskog parlamenta Ališe Kerns protiv SPC, u vezi s navodnim ‘švercom oružja’, kosovski premijer Kurti (Aljbin) je nastavio da daje provokativne izjave, čime se otvoreno podstiču etnička i verska netolerancija protiv srpskog naroda i SPC na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije su podsetili su da je kosovski premijer juče na konferenciji za medije kazao da se tvrdnje protiv SPC moraju ispitati te da će kosovska vlada dati konačnu reč na najnovije optužbe, da bi potom, preko Tvitera, nastavio s optužbama da je „oružje koje je navodno prenošeno ambulantnim kolima, ostavljeno u pravoslavnim crkvama na Kosovu“.

„Pozivamo međunarodne predstavnike i Kfor da spreče ovaj novi pogrom koji se vrši zloupotrebom institucija koje su predviđene da rade na dobrobiti svih građana, umesto da deluju kao oruđe jedne političke organizacije, nanoseći ogromnu štetu ne samo Srbima i ostalom nevećinskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji, nego i kosovskim Albancima“, saopštila je Eprahija raško-prizrenska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar