U trendu

Eskobar: SAD će koristiti sva sredstva da spreče otcepljenje RS od BiH

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je večeras u Vašingtonu da će SAD koristiti „sva moguća sredstva“ da spreče predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u njegovoj nameri da otcepi RS od BiH.

„Želimo da upotrebimo sva moguća sredstva da sprečimo nešto takvo. To znači jačanje EUFOR-ovih snaga, punu podršku visokom predstavniku (Kristijanu Šmitu) i mi s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom radimo da zaustavimo novac, da se ne daje novac onima koji štete državi“, kazao je Eskobar u svedočenju pred Pododborom za Evropu Komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Kongresa SAD.

Po pisanju sarajevskih medija, Eskobar je kongresmenima poručio da treba da računaju na američku reakciju u Bosni i Hercegovini, kao i da SAD, uz Dodika, treba da sankcionišu još neke političare.

Dodao je i da „pojedini zvaničnici u privatnim razgovorima traže obustavu sankcija“.

Upitan zašto EU ne uvode sankcije Dodiku, Eskobar je odgovorio da je to „dobro pitanje“, podsetivši da je za to potreban konsenzus svih 27 država članica EU i ukazao da je potrebno izvršiti pritisak na Mađarsku.

Prethodno je republikanska kongresmenka En Vagner rekla Eskobaru da je potrebno sankcionisati one koji prete teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Navodeći da su SAD garant Dejtonskog sporazuma, ona je istakla da je „mir u Bosni je skup, a oni koji prete moraju biti odgovorni“.

Konstatujući da je povlačenje RS iz Ustavnog suda BiH ozbiljan pokazatelj eskalacije političke krize i da je Dodik najavio održavanje referenduma o statusu RS, Vagner je pitala Eskobara kako SAD nameravaju da to spreče.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar