U trendu

Fon der Lajen će posetiti Lampeduzu koja tone pod migrantima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će zajedno sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni ovog vikenda posetiti južno italijansko ostrvo Lampeduzu koje su ove nedelje preplavile hiljade migranata, saopštio je danas zvaničnik EU.

Meloni je pozvala Brisel u pomoć posle dolaska flote brodića sa oko 8.500 migranata za samo tri dana na to malo italijansko sredozemno ostrvo, evropsko kopno najbliže obali Tunisa.

Meloni je pozvala Ursulu fon der Lajen da dođe i vidi kako je na u Lampeduzi, a predsednika Evropske unije Šarla Mišela da stavi migrantsko pitanje na dnevni red samita EU u oktobru. Prenijerka je uz too najavila da Vlada Italije namerava da preduzme „vanredne mere“.

Od ponedeljka do srede uveče na Lampeduzu je u 199 brodića i čamaca iz Afrike stiglo 8.500 ljudi, što je više od broja stanovnika tog ostrva, po podacima agencije UN za migracije.

Hiljade tih migranata su juče prevetene na obližnju Siciliju gde je više mesta za njih.

Slike hiljada ljudi kako spavaju na otvorenom, preskaču ogradu oko prihvatnog centra, i lutaju po Lampeduzi izazvale su gnev članova ekstremnodesničarske italijanske vlade.

Vicepremijer Mateo Salvini je dolazak toliko migranata nazvao „ratnim činom“.

Veliki priliv migranta ponovo je pokrenuo raspravu o podelu odgovornosti unutar EU u odnosu na tražioce azila.

Lamepduza koja je na manje od 150 kilometara od obale Tunisa, jedno je od prvih mesta gde dolaze migranti koji preplovljavaju Sredozemno more u nadi da će stići do boljeg života u Evropi.

Svake godine tokom leta desetine hiljada krenu morem, često otpisanim plovilima, na opasno putovanje tokom kojeg se ove godine udavilo već 2.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar