U trendu

Gradonačelnik Kragujevca: Veliki školski čas će biti u dosadašnjem terminu u 11 časova

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić pozvao je građane na dođu na Veliki školski čas u petak 21. oktobra u 11.00 sati i ocenio da je zloupotreba Šumarica i „Velikog školskog časa“ na bilo koji način „nedopustiva“.

Podsetimo, juče je medijima poslato obaveštenje Gradske uprave i Spomen parka da će „Veliki školski čas“ biti održan po izmenjenoj satnici odnosno pola sata ranije, kao i moleban koji se služi kraj spomenika u Šumaricama.

Posle te objave, negodovali su građani na društvenim mrežama, pojedina udruženja i političke partije.

Prvi put posle obaveštenja o promeni termina, večeras se saopštenjem oglasio gradonačelnik Kragujevca uz poziv građanima da na manifestaciju, ipak, dođu u 11.00 sati, što je termin koji se poštuje decenijama.

Dašić dalje u saopštenju navodi da je „kragujevački oktobar najveća tragedija u istoriji čovečanstva“ i da mu „nije jasno ko sebi daje za pravo da širi informaciju o skraćivanju Velikog školskog časa“.

Istakao je da je „Veliki školski čas“ tradicionalna antiratna manifestacija posvećena civilnim žrtvama fašističkih okupatora koji su tog dana streljali i 300 đaka Muške gimnazije.

„Veliki školski čas je opomena, ali i poziv na mir i toleranciju. Važan način negovanja kulture sećanja kroz umetničku manifestaciju, jednu od najstarijih te vrste u zemlji“, rekao je gradonačelnik.

Dašić je istakao da je upravo zbog te manifestacije koja svake godine traje 45 minuta, kragujevačka tragedija prepoznata u celom svetu kao simbol stradanja nevinih sa porukom da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar