U trendu

Hronika „1947“ Elisabet Osbrink

BEOGRAD- “ Geopoetika“je nedavno objavila knjiga-hronika „1947“ švedske spisateljice Elisabet Osbrink u prevodu Spase Rartković sa švedskog jezika što je značajjan kvalitet srpskog izdanja.

Autorka(1965) je novinarka, a objavila je do sada tri knjige i sve su bile u najužem izboru za literarnu nagradu „August “ koju je je 2011 za knjigu “ A u VInervaldu drveće još stoji“, a osvojila je još nekoliko značajnih prizanja.

Radila kao reporter i urednica na švedskoj televiziji SVT, a redovno piše i za dnevne novine „Dagens niheter“. Prošle godine postala je predsednica švedskog PEN-a.
Koristeći se novinarskim iskustvom pa piše veoma koncizno i jasno i što je moguće kraće. Osbrink je za svoju hroniku 1947. godine prateći hronološki tu godinu od januara do njenog kraja odabrala da prati nekoliko velikih tema te, po svemu sudeću, burne i značajne posleratne godine.
Umesto pogovora autorka je odabrala citat iz dela američkog pisca Vilijema Foknera „Prošlost nikad nije mrtva. NIje čak ni prošla“,a priložila je pozamašan spisak literature koju je koristila da čitalac može da sazna odakle je vadila citae ili neke odlomke iz knjiga koje se bave temama koje je ona odabrala.To su između ostalog nastanak neonacizma i džihada, sudbina jevrejskih izbeglica koji su uspeli da prežive Holokaust, početak sukoba između Jevreja i Palestinaca i otvaranje „palestinskog pitanja“, podela Indije i stvaranje dve islamske države od nekadašnjih pograničnih oblasti na zapadu i istoku Indije,

Ovi i drugi istorijski događaji prošarani su beleškama iz života Simon de Bovoar( i njene ljubavi prema americkom piscu Nelsonu Algrenu, koja istovremeno nije napustila Žan Pola Sartra), Gandija, pisaca Orvela i Tomasa Mana, pevačice i glumice Bili Holidej, pisca Prima Levija, kompozitora iArnolda Šenberga.

Osbrink nije propustila da na manje od pola strane i najviše celoj strani zabeleži zanimljive ili veoma važne događaje u Vašingtonu, Londonu, Rimu, Parizu, NJujorku, Dejlhiju,Kairu, Jerusalimu, Varšavi, Buenos Airesu, Beču…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.