U trendu

AI: Vučićevo obećanje Angeli Merkel gura Rome u dublje siromaštvo

Amnesti internešenel (Amnesty International – AI) pozvala je danas premijera Srbije Aleksandra Vučića da ponovo razmisli o planovima za donošenje zakona kojim bi odbijenim tražiocima azila u nekoj od zapadnih zemalja po povratku u Srbiju bilo uskraćeno pravo na socijalnu pomoć.

Takve mere bi odbijene azilante koji se vrate u Srbiju samo dodatno gurnule u siromaštvo i još verovatnije navele da ponovo napuste zemlju i predstavljale diskriminaciju po članu 21 Ustava Srbije, upozorila je AI.

U saopštenju pod naslovom „Vučićevo obećanje Merkelovoj gurnuće deportovane Rome u siromaštvo“, AI navodi da je ove mere srpski premijer najavio 7. septembra u susretu sa nemačkom kancelarkom u Berlinu tokom kojeg je Angela Merkel objavila i mere koje će Nemačka preduzeti, uključujući i ukidanje olakšica za tražioce azila sa Balkana koji su pretežno iz Srbije.

Vučić je tada rekao da će Srbija doneti zakon „da oni koji traže azil, a ne dobiju ga – dakle lažni azilanti – više neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji“ i izrazio uverenje da će to „dramatično smanjiti priliv takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Nemačku“.

Od liberalizacije viznog režima sa EU 2010. do kraja 2014. azil je u Nemačkoj zatražilo 71.740 građana Srbije, većinom zbog siromaštva i sitematske i institucionalne diskriminacije koja dovodi do visoke nezaposlenosti, što posebno važi za Rome koji čine 85 odsto podnosilaca zahteva za azil iz Srbije, navodi AI.

Istraživanje prislinog isejavanja Roma koje je sprovela ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazalo je takođe da su mnogi Romi koji su prisilno iseljeni iz nelegalnih naselja bez ponuđenog alternativnog smeštaja smatrali da nemaju drugu mogućnost osim da napuste zemlju.

U avgustu je Nemačka saopštila da planira da vrati u Srbiju oko 90.000 odbijenih podnosilaca zahteva za azil kao i druge sa nelegalnim statusom.

AI strahuje da će u odsustvu bilo kakve efikasne podrške ili mera za reintegraciju za ljude koji su deportovani u Srbiju iz neke od zemalja EU, mnogi povratnici, a posebno Romi ostati bez smeštaja i pristupa osnovnim servisima, a ako se uvedu predložene mere i bez ikakve finansijske podrške.

Ako Srbija ozbiljno želi da obeshrabri svoje građane da odlaze, onda bi vlada, umesto što ukida socijalnu pomoć, trebalo da preduzme konkretne i smislene mere za rešavanje problema kršenja ljudskih prava zbog kojih njeni građani odlaze iz zemlje, uključujući i sistematsku diskriminaciju Roma.

EU i zemlje članice trebalo bi, kroz proces pristupanja, da podrže Srbiju u merama koje bi garantovale prava Roma, uključujući i ciljanu finansijsku podršku.

Takođe, AI je pozvala EU da se uzdrži od sastavljanja liste „bezbednih zemalja“ jer to suštinski ugrožava pristup fer i efikasnoj proceduri za dobijanje azila koja mora uzeti u obzir pojedinačne okolnosti svakog slučaja.

To može a priori isključiti čitave grupe tražilaca azila iz izbegličkog statusa i na kraju rezultirati proterivanjem što bi impliciralo  diskriminaciju među podnosiocima zahteva za na nacionalnoj osnovi što je u suprotnosti sa članom 3 Ženevske konvencije iz 1951, upozorila je AI.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.