najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bahati vozač „Laste” maltretirao putnicu

Kada je u nedelju uveče krenula iz Smedereva za Beograd, gde studira treću godinu na Poslovnoj školi, dvadesetjednogodišnja Đurđica Ilić nije ni sanjala šta će je snaći. Nije joj bilo prvi put da kartu kupuje u autobusu, ali je te večeri umesto karte skupo platila vozačev bes, kako tvrdi, ni kriva ni dužna. Umesto u autobusu za prestonicu, završila je na Urgentnom odeljenju sa povredama vratnog dela kičme i „šanc” kragnom oko vrata.

Sve je počelo kada je u prtljažnik htela da ostavi kofer, a za to nije imala sitan novac.

– Vozač je počeo da viče i da me psuje, a ja sam to prećutala. Šta da kažem čoveku koji može otac da mi bude – priča Đurđica za „Politiku”.

Njegov bes, kaže, eskalirao je kada je pri ulasku u autobus zatražila da kupi kartu. „Ulje na vatru” dodala je činjenica da je aparat bio u kvaru, pa je vozač morao ručno da ispiše kartu.

– Besneo je i psovao što kartu kupujem kod njega, na šta imam pravo. Pretio je da će da me izbaci napolje, svakakve ružne reči mi je uputio. Bila sam u šoku, nisam mogla da verujem šta se dešava  – objašnjava ona tvrdeći da je ćutala, kako ga ne bi dodatno isprovocirala.

Umesto da se svađa, zamolila ga je da je primi unutra jer je pokisla i ima veliki prtljag. Tada je, tvrdi, vozač skočio sa svog sedišta, oteo joj kesu iz ruku i bacio je na patos.

– Počeo je da me trese, štipa i steže za ramena, kako bi me izgurao napolje. Držala sam se za suvozačevo sedište i počela da vrištim. Kada sam se pustila, gurnuo me je snažno šakom u predelu lica i tada mi se istegao vrat. Taman kada je hteo i pesnicom da me udari, moj drug, koji je već ušao u autobus, skočio je i uhvatio ga za ruku i tako sprečio još gore posledice – priseća se Đurđica vidno potresena.

Dok je vozač besno „divljao” nad nedužnom studentkinjom, putnici su sedeli i bez reči posmatrali. Đurđica od šoka i straha nije bila ni svesna kako se našla ispred autobusa okružena obezbeđenjem autobuske stanice. Dok su je oni savetovali da pozove policiju i dok je kratko objasnila šta se zbilo, vozač je zatvorio vrata autobusa i kao da se ništa nije desilo krenuo ka Beogradu, odnevši i Đurđičin kofer. Nije pristao da prtljag vrati ni njenoj drugarici koja je bila u istom autobusu, a ni njenom dečku koji je čekao na stanici u Beogradu. Tek pošto je policija kontaktirala sa njim, rekao je da će kofer vratiti u pola dvanaest noću, po povratku u Smederevo.

Đurđica je za to vreme osim policije pozvala i svoje roditelje koji su je odveli u Hitnu pomoć.

– Tata me je odveo kod lekara gde su mi konstatovali distorziju vratne kičme, modrice po rukama i crvenilo na licu od njegove šake. Upućena sam kod psihijatra zbog traume koju sam doživela. Još uvek noću ne mogu da spavam, stalno razmišljam o tome – objašnjava ona.

Policija je uzela izjave od Đurđice i njenog druga. Kako nezvanično saznajemo, nakon konsultacija sa tužiocem ocenjeno je da nema elemenata krivičnog dela i protiv vozača podneta je prekršajna prijava za učestvovanje u tuči.

U „Lasti” je „Politici” rečeno da je „u toku prikupljanje svih  činjenica koje su potrebne u cilju rasvetljavanja ovog događaja, pre svega izjava svedoka i medicinske dokumentacije putnice koja je podnela prijavu”.

– Protiv vozača G. M. već su preduzete sve mere u skladu sa odredbama Zakona o radu. Kako je došlo do konflikta i šta se zapravo desilo biće poznato nakon završetka istrage – rekla je Nikolina Gatarić, samostalni saradnik za medije, marketing i turizam u „Lasti”.

Upitana o kakvim je konkretno merama reč, Gatarićeva kaže da je vozač „udaljen sa posla i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak”.

Porodica Ilić najpre je prijavu protiv vozača podnela direktoru „Laste”.

– Vozač neće da kaže šta je uradio, nadam se da su kamere sve zabeležile, mada u „Lasti” kažu da neke rade, a neke ne. To je nedopustivo – očajna je Đurđica.

Pravdu će, kažu Ilići, potražiti i na sudu, kako bi zaštitili prava svih putnika, a naročito brojnih studenata koji svakodnevno putuju na relaciji Smederevo–Beograd.

(O. Milošević, “Politika”)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike