U trendu

Beograd: Sutra Spasovdanska litija

Spasovdanska litija povodom slave grada Beograda biće organizovana centralnim gradskim ulicama sutra, 25. maja, a prvi put biće nošene mošti despota Stefana Lazarevića.
Liturgija će početi u Vaznesenjskoj crkvi u 9.00 časova, a litija sa moštima despota Stefana Lazarevića proći će gradskim ulicama od 11.00 do 14.00 časova.

Litija će proći ulicama Admirala Geprata (početak litije ispred Crkve Svetog Vaznesenja), zatim Kralja Milana do Terazija, gde se čitaju prve molitve. Nastaviće Knez Mihailovom i Pariskom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je drugo stajanje, a potom Pop Lukinom u Brankovu.

Ulicama Kraljice Natalije i Dobrinjskom litija će se vratiti do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen palih junaka Beograda.

Prilikom prolaska Litije kroz ulicu Kraljice Natalije deo delegacije Grada Beograda sa domaćinom slave izdvojiće se i Ulicom Kosovke devojke krenuti sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora.

Načelnik Odeljenja gradske uprave za saobraćaj Aleksandar Mihailović upozorio je vozače da će biti odneta vozila koja od 11.00 do 14.00 časova budu parkirana u tim ulicama.

Predsednik Pravoslavno-sportskog društva „Sveta Srbija“ Dimitrije Stikić ranije je rekao da će prvi put na litiji učestvovati izmedju 1.000 i 2.000 učenika od petog do osmog razreda 30 osnovnih škola iz opština Palilula i Čukarica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar