U trendu

BIA nadležna za hapšenje Čolovića, ali to nije podvig

Bezbednosno informativna agencija (BIA) jeste imala nadležnost da uhapsi Čeda Čolovića, osumnjičenog za špijunažu u korist Hrvatske, ali reč je „više o spektaklu, nego o kontraobaveštajnom podvigu BIA“, izjavio je direktor beogradskog Medjunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

„Pitanje je pre svega koje je informacije hrvatskoj službi mogao da prenosi penzionisani oficir Vojske Srpske Krajine. Drugo, postavlja se pitanje šta je BIA čekala ovolike godine, ako se tvrdi da je zahvaljujući špijunaži Čede Čolovića Hrvatska podigla optužnice protiv devet srpskih oficira“, rekao je Dragaš za list „Alo“.

Prema njegovim rečima, nema dileme, što se tiče legalnosti, da BIA ima pravo i obavezu da nadzire i obradjuje sve bezbednosne pojave i pojedince koji potencijalno mogu da budu opasnost po ustavni poredak Srbije, njenu bezbednosnu spremnost i ekonomiju.

„Vojno-bezbednosna agencija je nadležna samo za aktivne pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a za ostale gradjane, kao i za penzionere Vojske i Ministarstva odbrane, nadležnost ima BIA, kao civilna agencija“, rekao je Dragaš.

On je rekao da treba pohvaliti premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji time što ne komentariše hapšenje Čede Čolovića pokazuje da službe i pravosudni sistem treba profesionalno i nezavisno da rade svoj posao.

Prema jučerašnjim navodima RTS-a, osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske Čedo Čolović nagodio se sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu za kaznu zatvora od tri godine.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u petak, 2. septembra, saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske. Beogradski mediji tada su preneli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.