U trendu

Bio je zvezda Barse, oženio princezu, sada ga čeka 6 godina zatvora

Sestra španskog kralja Kristina je oslobođena krivice za poresku prevaru, ali njen suprug osuđen je na 6 godina i tri meseca zatvora zbog malverzacija.

Protiv Kristine de Burbon (51) vodio se proces zbog prestupa povezanog sa malverzacijama koje se pripisuju Inakiju Urdangarinu, njenom suprugu kada je predsedao neprofitnom organizacijom, institutom Nus.

Sud u Palma de Majorci je Kristinu proglasio nedužnom za krivična dela u sferi poreznih prestupa, piše u presudi. Kristina de Burbon mora da plati kaznu od 265.000 evra zbog toga što se, iako nesvesna, okoristila sredstvima koje je proneverio njen suprug.

Sud je Urdangarina proglasio krivim i osudio na šest godina i tri meseca zatvora i kaznu višu od 512.000 evra zbog porezne utaje, korupcije i nemara. On je optužen da je sa jednim partnerom proneverio više miliona evra subvencija koje su autonomne vlade Baleara i Valensije namijenile institutu Nus između 2004. i 2006.

Sudije su bili blaži od tužilađtva koje je tražilo 19 godina i 6 meseci zatvora za Urdangarina, koji je Kristinin suprug od 1997. i otac njihovo četvero djece.

Inaki Udrangarin je najviše poznat kao rukometaš Barselone u kojoj je proveo celu karijeru i osvojio niz trofeja, između ostalog i šest naslova prvaka Evrope. Kao reprezentativac Španije osvojio je i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama, u Atlanti 1996. i Atini 2000.

Afera Nus je otkrivena 2011., dok je zemlja proživljavala tešku ekonomsku krizu. Skandal je ubrzao abdikaciju Huana Karlosa tokom 2014. i stupanja na presto njegovog sina Felipea VI, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.