U trendu

Carinici sprečili krijumčarenje dva Jevandjelja iz 17. i 18. veka

Carinici na graničnom prelazu Horgoš, sa Madjarskom, sprečili su noćas pokušaj jednog grčkog državljanina da prokrijumčari dva Jevandjelja iz 17. i 18. veka iz Srbije, saopšteno je.

Kako se navodi, to vredno kulturno blago pokušao je da prokrijumčari 47-godišnji grčki državljanin, koji kao kuvar radi u Beču, gde se i uputio.

Putnik se nalazio u autobusu koji je iz Bugarske prevozio putnike ka prestonici Austrije i u susretu sa carinicima na prelazu Horgoš niko od putnika i osoblja autobusa nije ništa prijavio carinskoj kontroli.

Carinici su, medjutim, tokom detaljne kontrole prtljaga u torbi tog putnika pronašli dve knjige Jevandjelja i to iz 1671. godine i iz 1780. godine.

Putnik je izjavio da je knjige poneo u Beč gde radi i da nije znao da treba da ih prijavi pri ulasku u Srbiju kako bi uopšte mogao da ih iznese.

„Važno je napomenuti da u slučajevima kada putnici sa sobom nose umetnička dela ili dela od kulturnog značaja, za to moraju posedovati adekvatnu dozvolu izdatu od nadležnog organa zemlje iz koje se delo iznosi“, navodi se u saopštenju.

Zbog specifičnosti slučaja, autentičnost i vrednost knjiga biće utvrdjena tek nakon stručne ekspertize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.