U trendu

Čolović osudjen na tri godine zatvora zbog špijunaže

Viši sud u Beogradu saopštio je da je danas prihvaćen sporazum o priznanju krivice sa Čedom Čolovićem i zbog špijunaže osudio ga na tri godine zatvora.

U saopštenju se navodi da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo presudu kojom je prihvatio sporazum o priznanju krivičnog dela zaključen 4. septembra izmedju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i okrivljenog Čolovića, te ga „oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog dela špijunaža iz člana 315 stav 3 Krivičnog zakonika i osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri godine“.

Sud je naveo da je Čoloviću produžen pritvor, koji može trajati do „upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u presudi“.

Čolović je (57) uhapšen u petak u okolini Beograda, a Više javno tužilaštvo u Beogradu tada je saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom osumnjičena za špijunažu i da ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

Tužilaštvo je tada navelo da je do 1990. godine Čolović živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.

Beogradski mediji su preneli da je Čolović (57) nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine i da je u Srbiju došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine, u vreme hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“.

Po pisanju Večernjih novosti, Čolović je Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.