U trendu

Dačić: Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja

Srbija neće odustati od gonjenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i dalje će tražiti njegovo izručenje, iajavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Mislimo da EU valjda ima neke principe, a to je kažnjavanje ratnih zločina“, rekao je Dačić novinarima u Vojnom muzeju i upitao koji su to principi koji će biti iznad tih vrednosti, kao i da li je politički oportunizam dovoljan da poništi tu vrednost.

On je izrazio uverenje da će se Francuska držati tih vrednosti.

„Ako se političke odluke stavljaju iznad svih ovih vrednosti i principa, a za Haradinaja postoji optižnica, kao i istragao novim slučajevima. Ako je nesumnjivo da su ljudi počinili ratne zločine, i ako su političke odluke iznad toga, onda i Srbija zadržava pravo da se na isti način ponaša kada su drugi interesi u pitanju“, zaključio je Dačić.

Bivši kosovski premijer i jedan od bivših komandanta OVK Ramuš Haradinaj pušten je u četvrtak iz ekstradicionog pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru pustio je Haradinaja uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)