U trendu

Danas presuda Duliću, Janjiću i Drobnjaku

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu nekadašnjem ministru Oliveru Duliću i još dvojici optuženih za zlupotrebu službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću „Nuba invest“ 2009. godine.

Pored Dulića, presuda će biti izrečena i njegovom tadašnjem zameniku Nebojši Janjiću, kao i direktoru „Puteva Srbije“ Zoranu Drobnjaku.

Kako je najavljeno iz suda, presuda će im biti izrečena u zgradi Specijalnog suda u 14.30 sati.

Suđenje Duliću i ostalima počelo je u junu 2015. godine, nakon što je sud više puta vraćao tužilaštvu optužnicu na doradu i preciziranje.

Tokom postupka sva trojica su negirala da su počinila krivično delo i zloupotrebila službeni položaj.

Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postaljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je izdao 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni usovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je „Nubi“ da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće „Nuba invest“ je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovoj eksploataciji. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Dulić, Janjić i Drobnjak se terete da su na ovaj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.