U trendu

Djurić osudio napad na Srbe kod Vitine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upozorio je danas, povodom oružanog napada na Srbe kod Vitine, sve ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju životima i bezbednošću Srba, a od privremenih organa samouprave u Prištini zatražio da konačno na delu pokažu da li su na strani mira ili terora.

„Ovaj zabrinjavajući incident dogodio se na dan kada Srbi na Kosovu i Metohiji obeležavaju godišnjicu smrti žetelaca u Starom Grackom, koji su ubijeni podmuklo i mučki rafalima iz potaje, onako kako je danas pucano i u selu Binač, što svedoči da teror i teroristi nisu samo deo slike mračne prošlosti, već da su i danas obeležje stvarnosti u našoj južnoj pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Djurić je ocenio da se normalno društvo ne stvara ceremonijalnim polaganjem venaca na spomenike žrtvama terora, kako to pojedini predstavnici privremenih organa vlasti u Prištini misle, i kako je to učinio pkredsednik Kosova Hašim Tači pre nekolio dana u Starom Grackom, već iskrenim radom na suzbijanju ekstremizma i kažnjavanju zločinaca.

„Očekujem zato, ne samo osudu terorističkog napada u Vitini, već konkretnu i sveobuhvatnu akciju kojom bi na uverljiv način bilo poručeno da šovinizam nije vladajuća ideologija na Kosovu i Metohiji, a da teroristi ne uživaju simpatije albanske političke elite“.

Dva rafala ispaljena su na grupu od dvadeset Srba iz sela u opštini Vitina koji su za predstojeću slavu sredjivali portu manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u selu Binač, a u napadu niko nije povređen.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča  –  Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan.

Albanski ekstremisti opljačkali su i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda Kfora 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđkona Stefana i Svetog Nikole.

Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar