najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Do 2060. centralna Srbija i Vojvodina imeće pet miliona stanovnika

Demograf Instituta društvenih nauka Goran Penev ocenio je da je u demografskoj budućnosti Srbije teško očekivati pozitivne promene i da će u centralnoj Srbiji i Vojvodini prema procenama do 2060. živeti oko pet miliona stanovnika.

Penev je za agenciju Beta ocenio da će centralna Srbija i Vojvodina 2060. imati dva miliona stanovnika manje nego danas, jer je niska stopa radjanja posledica loše ekonomske situacije u zemlji.

“Država može promeniti demografsku budućnost Srba tako što će stvoriti povoljne uslove za život omladine, a da bi se stvorili povoljni uslovi za radjanje neophodno je smanjenje stope nezaposlenost mladih”, kazao je Penev.

Kako je ocenio, Srbiji je neophodna “dugoročna, ozbiljna” populaciona politika i poboljšanje ekonomske situacije.

Prema njegovim rečima, većini zaposlenih žena u reproduktivnom periodu teško je da radjaju decu zbog straha da će izgubiti posao po povratku sa porodiljskog.

“Neće ona dobiti otkaz kad se vrati sa porodiljskog, jer to nije u skladu sa zakonom, nego joj poslodavac neće produžiti ugovor”, naveo je Penev.

On je dodao da je stanovništvo Srbije “staro” i da je to posledica dugogodišnjeg smanjenja broja rodjenih.

“Za poboljšanje demografske budućnosti neophodno je da se u porodicama u Srbiji radja troje ili četvoro dece. Dok se početkom ’50.tih godina 20. veka u Srbiji radjalo oko 160.000 dece, danas se godišnje rodi manje od 65.000”, rekao je Penev.

On je dodao da je žena u Srbiji sredinom prošlog veka radjala više od troje dece.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike