najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Do novembra 33 žene ubijene u nasilju u porodici

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je prošle godine zabeleženo 27 slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, a ove godine do novembra, ubijene su najmanje 33 žene i da je ta tema jedan od najvećih društvenih problema.

Kako je saopšteno iz kabineta Poverenice, žene sve više prijavljuju nasilje, ta tema nije više privatna porodična stvar, ali i da ipak, broj prijavljenih slučajeva i broj žrtava sa smrtnim ishodom značajno se povećava.

Poverenica ukazuje da je neophodno što pre pristupiti izmenama zakonskih rešenja kako bi se stvorili uslovi da se u punoj meri primeni Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tzv. Istanbulska konvencija, kao i da je potrebna dosledna i kontinuirana politika kažnjavanja počinilaca krivičnog dela nasilja u porodici.

“Svako ublažavanje i relativizovanje problema nasilja nad ženama neće doprineti borbi protiv ovog ozbiljnog problema zbog čega smo svi kao društvo u obavezi da aktivno doprinosimo u njegovom rešavanju”, smatra Janković.

Prema njenim rečima, mediji imaju važnu ulogu u društvu u osvešćivanju i sprečavanju nasilja nad ženama, medijski sadržaji direktno oblikuju stavove građana i građanki u Srbiji.

“Upravo zato što mediji imaju presudnu ulogu u formiranju javnog mnjenja, na njima je odgovornost i zadatak da kroz svoje izveštavanje zaštite žrtvu i nedvosmisleno poruče da je nasilje nad ženama krivično delo za koje je predviđena sankcija”, zaključila je Janković.

(Tanjug)

1 komentar
  1. mira

    Gospođo Janković, trebalo je da kažete – nasilje nad ženama je krivično delo za koje je predviđena najstroža kazna, a ne sankcija. Zato i imamo toliko smrtnih ishoda jer su kazne blage, policija i sudstvo ne reaguju brzo i adekvatno na prijave i apele žena za pomoć. Što se nešto slično ne dešava u Švedskoj? Pa zato što su tamo žene zaštićene. Muka mi je već od svih vaših konstatacija, a situacija je sve gora. Poznajem žene koje trpe nasilje, znam za pakao kroz koji one prolaze. Neke čak i ne prijavljuju jer nemaju poverenje u institucije. Plaćeni ste da rešavate ovaj problem, a ne da se povremeno pojavite u medijima sa konstatacijom da je stanje sve gore.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike