U trendu

Dobro je otvoriti, ali je mnogo važnije zatvoriti poglavlja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ukazao je danas da je otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU dobra stvar za Srbiju, ali je mnogo važnije uspešno ih zatvoriti.
 
„Razgovor o slobodi pristupa informacijama, a pogotovo razgovor o zaštiti podataka o ličnosti, imajući u vidu neke od pojava, teško da možemo očekivati da bilo ko to oceni kao dobro“, kazao je Šabić agenciji Beta.

On je istakao da su problemi mnogo veći u segmentu zaštite podataka o ličnosti i da će ta oblast biti posebno osetljiva u razgovorima sa EU.

„Subjekti izvršne vlasti, čija je to obaveza, uporno se oglušuju o sva upozorenja, pa čak odbijaju da im se pomogne na najkonkretniji način“, kazao je Šabić.

On je konstatovao da je Srbija imala šansu da postigne mnogo više u ovim oblastima. 

Srbija će 14. decembra otvoriti poglavlja 32 i 35 u pristupnim pregovorima sa EU, najavila je juče šefica evropske službe za spoljne poslove Federika Mogerini. 

Poglavlje 32 je o finansijskoj kontroli, a u okviru poglavlja 35 – Ostala pitanja obradjivaće se normalizacija odnosa s Kosovom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.