Društvo: Privedeno 18 krivolovaca na prepelice u Blacu

BLACE – Zbog krivolova na prepelice u okolini Blaca, lokalna policija je privela 18 naoružanih osoba, na osnovu prijave Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, saopšteno je danas iz tog Društva.

Naime, članovi pomenutog Tima i Društva za zaštitu i proučavanje ptica otkrili su tri lokacije na kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice i o tome obavestili policiju u Blacu, čiji su službenici postavili dve zasede, po jednu u selima Krivaja i Kaševar.
„Ubrzo posle svitanja na lokacijama gde su radile vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. Nakon što su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu“, navodi se u saopštenju Društva.

Tom prilikom su pronađene dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije.

Nekoliko osoba čak nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje, tvrdi se u saopštenju.
Društvo za zaštitu ptica napominje da iako sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, širom Srbije se koristi više od 800 elektronskih nelegalnih vabilica, emituju oglašavanje prepelica i mame ih, što krivolovcima osigurava do 10 puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu.

Takođe, osigurava im i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice, dodaje se u saopštenju.
Prema podacima Društva za zastitu ptica, U Srbiji se svake godine pored oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, krivolovi više od 60.000 prepelica, čime se, kako navodi Društvo, populacija ove „male koke selice“ masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

Društvo je uputilo apel građima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike