U trendu

Dušan Mihajlović izostao sa sudjenja za ubitvo Ćuruvije, nije mu uručen poziv

Na sudjenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas se u Specijalnom sudu nisu pojavili pozvani svedoci, medju kojima i bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Predsedavajuća sudskog veća, sudija Snežana Jovanović rekla je da Mihajloviću nije uručen poziv za svedočenje iako je to pokušano na dve adrese kojima sud raspolaže.

Mihajlović je rukovodio MUP-om od 2001. do 2004, a 2001. godine je dao nalog policiji da se posebno bavi nerešenim ubistvima iz perioda vlasti Slobodana Miloševića za koje se tada verovalo da imaju političku pozadinu  –  ubistvima Ćuruvije i Ivana Stambolića i atentatom na Ibarskoj magistrali.

U sud nije došao ni planirani svedok Dejan Nikolić, tako da je sudsko veće odlučilo da se glavni pretres nastavi uvidom u izjave svedoka koji su preminuli.

Konstatovano je da je uvid izvršen u izjave koje su dali bivši direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić i bivši član Vladine komisije za nestale osobe Gvozden Gagić, a glavni pretres biće nastavljen sutra.

Na tu odluku sudskog veća niko od stranaka u postupku nije imao primedbi a advokati optuženih i oštećenih, u izjavama novinarima ispred Zgrade specijalnog suda različito su ocenili Tijanićev iskaz, u čiju sadržinu novinari nisu imali uvid.

Pravni zastupnik bivšeg načelnika Državne bezbednost (DB) Radomira Markovića, advokat Vladimir Marinković je rekao da je Tijanićev iskaz značajan za odbranu jer, kako je ocenio, pokazuje da optuženi nisu izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Pravni zastupnik Jove Ćuruvije, brata ubijenog novinara, advokat Rajko Danilović smatra da Tijanićev iskaz nije značajan za procec.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za sutra 23. februar a medju pozvanim svedocima je i bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala u vreme akcije Sablja Boro Banjac.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednost (DB) Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića, bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića i pripadnika rezvnog sastava DB Miroslava Kuraka.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar