najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dvadeset pet godina od ubistva ekipe RTS-a

Udruženje novinara Srbije podsetilo je da su na današnji dan pre 25 godina u Hrvatskoj ubijeni članovi novinarske ekipe Radio-televizije Srbije iz Šapca, a da predstavnici tužilaštva Srbije ili Hrvatske nikada nisu pokrenuli istragu tog zločina.

Kako se navodi, automobil u kojem je bila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, na putu izmedju Petrinje i Gline, a u njemu su ubijeni novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević, dok je urednik u Radio Šapcu Sreten Ilić umro na putu do bolnice.

“Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu Slobodni tjednik. U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom ‘Pucati na špijune bez zaustavljanja’ . Iz teksta se vidi da je autor, potpisan kao Jovan Kubura, posedovao i koristio privatne Amidžićeve stvari. Ove činjenice dokazuju da je redakcija Slobodnog tjednika došla u posed ličnih stvari ubijenih novinara, ali čak ni postojanje ovako očigledne veze za istražne organe nije imalo nikakav značaj”, navodi se u saopštenju UNS-a.  

UNS je takodje ukazao da je tadašnji komandant Trećeg bataljona 544. motorizovane brigade JNA Jovo Ilić potvrdio da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i kada nije bilo borbenih dejstava a da njega niko do vojnih ili civilnih vlasti nije kontaktirao, iako je bio prvi na licu mesta i prevezao ranjenog Sretena Ilića do brigadne bolnice u Glini.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike