U trendu

Fatmir Ljimaj četvrti put pred sudom zbog ratnih zločina

Specijalno tužilaštvo u Prištini optužilo je nekadašnjeg komandanta tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Fatmira Ljimaja za ratne zločine, što će mu biti četvrto suđenje za zločine u poslednjih deset godina.

RTS, prenoseći pisanje prištinskog lista „Zeri“, navodi da je Ljimaju prethodno u dva navrata suđeno pred Haškim tribunalom i jednom u Prištini.

Nova, četvrta optužnica, Ljimaja tereti da je kao komandant lokalne jedinici OVK nije učinio ništa da spreči ubistvo Ramiza Hodže i Selmana Binišija u novembru 1998. godine.

Prema navodima optužnice, Ljimaj namerno nije učinio ništa kako bi sprečio ogvaj zločin, niti je posle ubistva Hodže i Binišija kaznio počinioce. Fatmir Ljimaj, poznat i po ratnom nadimku „komandant Čeliku“, bio je komandant zone u kojoj su se ova dva ubistva dogodila.

Ramiza Hodžu su ubili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i proghlasili ga izdajicom. Njegovu egzekuciju, još tada, priznao je glavni štab OVK u „kominikeu broj 4“. Ramiz Hodža i Selman Biniši su, u proglasu OVK; označeni kao izdajnici koji su u saradnji sa Agimom Krasnićijem, koga je OVK takođe ubila, vodili specijalni rat protiv Oslobodilačke vojske Kosova.

Hodžina porodica je, međutim, u godinama posle rata tvrdila da je ubistvo imalo sasvim drugu pozadinu, te da je Ramiz Hodža likvidiran pošto je, kao simpatizer Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove, štitio lokalnog imama.

Maskirani pripadnici OVK su, tada, umesto imama u automobil ubacili Ramiza Hodžu. Nešto kasnije, na istovetan način otet je i Biniši. OVK ih je ubila nedaleko od Mališeva, prenosi RTS pisanje „Zeri“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.