U trendu

Haški proces Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i Albaniji počeće 1. marta 2023.

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trebalo bi da počne 1. marta iduće godine.

To je najavilo raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita (Charles Smith) u dokumentu objavljenom na internet stranici suda za zločine boraca OVK u Hagu.

Dva pripremna ročišta, raspravno veće je zakazalo za 17. januar i početak februara 2023. godine.

Ako proceduralne pripreme budu na vreme obavljene, veće sudije Smita „namerava“ da početak sudjenja zakaže za 1. mart, kada bi uvodnu reč održali tužioci.

Zastupnici optužbe planiraju da, tokom procesa, u spis uvrste iskaze 319 svedoka tokom 709 radnih sati.

U veću koje će suditi Tačiju i trojici saoptuženih oficira OVK biće još sudije Ginel Metro (Guenael Mettraux) iz Švajcarske, Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i rezervni sudija Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima optuženi su i članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bilo je preuzimanje kontrole nad Kosovom počinjenjem zlodela nad svima koje je vrh OVK proglasio neprijateljima ili političkim protivnicima.

Svi optuženi uhapšeni su na Kosovu, 4. i 5. novembra 2020. godine, i od tada su u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, optuženi su, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.