U trendu

Ho proglašen krivim za davanje mita

BEOGRAD – Bivši honkonški ministar Patrik Ho, na čijem je suđenju svedok bio lider Narodne stranke Vuk Jeremić, proglašen je u Njujorku krivim za davanje mita predsednicima Čada i Ugande, a u cilju obezbeđivanja prava energetskoj kompaniji CEFC na eksploataciju nafte i drugih poslova.

Kako prenose Novosti, vest sa CNN-a je o tome u Skupštini Srbije pročitao narodni poslanik Aleksandar Martinović, navodeći da je Ho, koji je bliski saradnik Vuka Jeremića, proglašen krivim za sedam od osam tačaka optužnice i da mu za svaku preti kazna do 20 godina zatvora.

List prenosi da je Ho bio na čelu NVO pod okriljem CEFC, a prema navodima CNN-a ta organizacija je služila Hou da se, koristeći UN sprijatelji sa svetskim liderima kako bi postigao dogovore za CEFC.

Novosti podsećaju i da je Jeremić u Njujorku svedočio da je, na osnovu konsultantskog ugovora vrednog 333.333 dolara godišnje, „otvarao vrata“ Hou i upoznavao ga sa pojedinim svetskim liderima, među njima i sa sa bivšim senegalskim ministrom Šeikom Tidijanom Gadiom, preko koga je Ho ponudio predsedniku Čada dva miliona dolara mita.

List piše da je Jeremić Hou bio veza i sa Semom Kutešom, koji je sa predsednikom Ugande Joverijem Musevenijem primio po pola miliona dolara od Hoa.

Prema pisanju medijske mreže „Antidot“, fondacija kompanije CEFC je među najvećim donatorima Vuka Jeremića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.