Horor: krvav prizor u koferu na beogradskom aerodromu

Na aerodromu Nikola Tesla srpski državljanin se nakon što je doputovao iz Istambula, uputio ka zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ zaplenjena je preparirana glava srndaća koji se nalazi na CITES listi zaštićenih vrsta životinja.

Tokom detaljne kontrole prtljaga, carinici su pronašli glavu srndaća sa rogovima (“Capreolus capreolus“), za čiji je uvoz, budući da se nalazi na listi ugroženih primeraka flore i faune, potrebna posebna dozvola, koju putnik nije posedovao, prenose mediji.

O slučaju su odmah obavešteni inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji su potvrdili da se radi o primerku zaštićene vrste, nakon čega su ga i preuzeli u dalju nadležnost.

Srbija je potpisnica Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore kojom je regulisano je izdavanje uvoznih, izvoznih i tranzitnih dozvola za više od 33.000 zaštićenih vrsta životinja i biljaka, navodi se u saopštenju Uprava carina.

Neke od njih često su na meti krijumčara, što dodatno ugrožava njihov opstanak u prirodi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike